SpaceX втратила 40 супутників Starlink через геомагнітний шторм

SpaceX втратить до 40 із 49 супутників Starlink, запущених минулого тижня внаслідок геомагнітної бурі, оголосила компанія.

Компанія Ілона Маска запустила супутники на низьку навколоземну орбіту з Космічного центру імені Кеннеді у Флориді 3 лютого, але 80% їх згорять, не досягнувши наміченої орбіти.

“На жаль, супутники, запущені в четвер, були значно пошкоджені геомагнітною бурею у п’ятницю”, – йдеться у заяві SpaceX. “Ці бурі призводять до нагрівання атмосфери та збільшення щільності атмосфери на низьких висотах розгортання”.

Геомагнітні бурі є результатом взаємодії між сонячним вітром – потоком заряджених частинок від Сонця – та магнітним полем Землі. Швидкість і сила бурі призвели до “атмосферного опору”, який був на 50% вищим, ніж під час попередніх запусків, йдеться в повідомленні.

Втім, землянам не варто нервувати. Супутники Starlink сконструйовані таким чином, щоб розпадатися при вході в атмосферу Землі, що означає відсутність орбітального сміття і падіння частин супутника на землю. Для інших супутників ці 40 невдах загрози також не становлять.

Більше коментарів!