Американський стартап Natilus хоче радикально знизити ціни на вантажні авіаперевезення за допомогою своїх безпілотників

Каліфорнійський стартап Natilus прагне створити вантажну авіацію нового покоління. Компанія розробляє N3.8T – безпілотний апарат з унікальною конструкцією, який зможе перевозити на 60% більше вантажу, ніж аналогічні по габаритах традиційні літаки. Natilus вже має необхідні патенти та партнерські угоди, а прототип безпілотника успішно пройшов перші випробування. Стартап має намір комерціалізувати свою пропозицію у другій половині поточного десятиліття.

Як зазначає New Atlas, сучасна галузь вантажоперевезень умовно поділяється на дві категорії: авіаційні та морські перевезення. Перший варіант помітно швидше, але дорого обходиться постачальникам, тоді як другий набагато рентабельніший, але негативно впливає на ефективність ланцюжків поставок. Використовуючи безпілотні технології та запатентовану конструкцію з гібридним крилом, вбудованим у корпус дрона, Natilus обіцяє створити оптимальне рішення – таке ж швидке, як звичайні літаки, але значно дешевше.

Модель N3.8T стане першим повнофункціональним апаратом стартапу. Максимальна злітна маса безпілотника становитиме 8,6 т, дальність польоту — 1667 км, швидкість – 407 км/год, а вантажність — до 3,8 т. Фірмова конфігурація літака від інженерів Natilus забезпечить додатковий простір по всьому корпусу, тож компанії-клієнти зможуть розміщувати значно більше своїх вантажів усередині одного апарату. Завдяки цьому, а також внаслідок відсутності екіпажу на борту вартість перевезення одного кілограму вантажу вдасться знизити приблизно у два рази. На додаток, розповіли представники Natilus, N3.8T генеруватиме на 50% менше викидів CO₂, ніж традиційні літаки.

“Безпілотник матиме вдвічі більше корисного внутрішнього об’єму. Це досить вагомий показник, оскільки у традиційних конструкцій є суттєвий недолік: у них корисний об’єм, як правило, закінчується раніше, ніж доступна злітна маса літака”, — кажуть у стартапі.

Двомоторний турбогвинтовий літак поставлятиметься з набором програмного й апаратного забезпечення для автономного польоту та дистанційного нагляду, яке дозволить одному віддаленому оператору слідкувати за трьома апаратами одночасно. Окремо інженери зазначають, що дрон не потребуватиме спеціальних контейнерів для вантажу й використовуватиме чинну наземну літакову інфраструктуру.

На першому етапі комерціалізації технології компанія планує залучити N3.8T для розвезення невеликих посилок усередині США. Після цього вона займеться виробництвом більших апаратів. У довгостроковій перспективі Natilus має намір створити модель 130T — вантажний літак, розрахований на міжконтинентальні перельоти.

Минулого року Natilus уклала угоду з Siemens про використання програмного забезпечення німецького гіганта для створення нових літаків, а цьогоріч підписала угоду з оператором мережі безпілотних літальних апаратів Volatus Aerospace. Найближчими місяцями Volatus отримає перший передсерійний зразок N3.8T. Прототип цієї моделі, до речі, вже пройшов другий раунд випробувань в аеродинамічній трубі. Розробник планує початок серійного виробництва першої техніки на 2025 рік.

Більше коментарів!