Cruise запустить у Сан-Франциско сервіс повністю безпілотного таксі

Американська компанія Cruise запустить у Сан-Франциско публічний сервіс роботаксі, причому за кермом машин не буде страхуючих операторів. Підприємство вже розпочало збір заявок від усіх охочих, які бажають відчути себе першопрохідцями, говориться в пресрелізі.

Відзначимо, що Cruise вважається одним із лідерів серед розробників безпілотних автомобілів. У 2016 році компанія почала випробовувати безпілотники на базі електрокара Chevrolet Bolt, які з того часу активно тестувались у тому числі на дорогах загального користування. Також підприємство розробило та розпочало передсерійне виробництво свого власного автомобіля Origin, який, на відміну від Bolt, з самого початку спроєктований без керма та педалей.

Втім, попри масштабну програму з розробки та тестування безпілотників, Cruise відстає від конкурентів у впровадженні своїх рішень у повсякденне життя. Так, його конкурент Waymo запустив публічний сервіс безпілотного таксі ще у 2017 році. Cruise збиралася зробити це у 2019, але з того часу неодноразово відкладала запуск.

Влітку 2021 року влада штату Каліфорнія дозволила Cruise возити пасажирів за допомогою повністю безпілотних автомобілів без водія або інженера в салоні, і в листопаді компанія розпочала перші такі поїздки по Сан-Франциско. Спочатку їздити на безпілотниках наодинці могли лише співробітники Cruise:

На відео можна бачити, як Кайл Вогт, президент та один зі співзасновників Cruise, замовляє повністю автономну поїздку на робомобілі власного автопідприємства.

 

Але тепер компанія оголосила, що незабаром відкриє сервіс для решти жителів міста, та запросила їх записуватись у лист очікування. Розробник також показав першу повністю автономну поїздку, виконану для людей, які не працюють у Cruise або General Motors (остання володіє Cruise з 2016 року):

Слід зазначити, що публічний сервіс роботаксі компанії покладатиметься на безпілотні Chevrolet Bolt. Викликати машину можна буде через фірмовий мобільний додаток, після чого у вказану точку до пасажира приїде порожня автівка без людей у салоні. Сервіс на перших порах буде абсолютно безплатним, причому це пов’язано не тільки зі щедрістю Cruise, але й з регуляторними обмеженнями, які наразі дозволяють підприємству возити платних пасажирів лише вночі: з 11 години вечора до 5 години ранку.

Компанія не розкриває, коли саме сервіс запрацює у повноцінному комерційному режимі, але зазначає, що це станеться до кінця поточного року. Також підприємство наголошує, що планує поступово нарощувати парк своїх безпілотних машин, аби їх було достатньо для задоволення масового попиту, й хоче вийти за межі Сан-Франциско у недалекому майбутньому.

Більше коментарів!