Дослідження данських вчених показало, що субваріант BA.2 варіанту коронавірусу Omicron, який швидко поширився в Данії, майже витіснив оригінальний Omicron BA.1. На жаль він більш здатний інфікувати вакцинованих людей. Про це повідомляє агентство Reuters.

Дослідження, яке аналізує коронавірусну інфекцію в більш ніж 8500 данських домогосподарствах у грудні 2021 р та січні 2022 р., виявило, що люди, інфіковані підваріантом BA.2, приблизно на 33% частіше інфікують інших, у порівнянні з тими, хто інфікований BA.1.

На «оригінальний» підваріант BA.1 у всьому світі припадає понад 98% випадків зараження штамом Omicron, але його близький родич BA.2 швидко став домінуючим у Данії, скинувши BA.1 з трону на другому тижні січня 2022 р.

За словами дослідників, Omicron BA.2 значно легше передається, до того він має підвищену здатність ухиляння від імунної системи, що ще більше знижують ефект вакцинації.

Дослідження, яке ще не було рецензовано, було проведено спільно науковцями з Statens Serum Institut (SSI), Копенгагенського університету, Статистичного управління Данії та Технічного університету Данії.

«Якщо хтось у вас дома захворів на Omicron BA.2, ви маєте 39% імовірність зараження протягом семи днів. Для варіанту BA.1, ця цифра становить 29%», — каже автор дослідження Фредерік Плеснер. – «Тобто BA.2 приблизно на 33% більш інфекційний, ніж BA.1».

Дослідження також показало, що BA.2 «кращий» ніж BA.1 у зараженні вакцинованих та ревакцинованих людей. Але вакцини все ще відіграють важливу роль, підкреслюється в висновках вчених, оскільки як ревакциновані, так і повністю вакциновані особи рідше заражаються та передають будь-який підваріант, ніж ті, хто взагалі не вакциновані.

Попередній аналіз SSI свідчить, що ризик госпіталізації для варіантів BA.2 та BA.1 є однаковим.

Випадки BA.2 вже зареєстровані в Сполучених Штатах, Великій Британії, Швеції та Норвегії, але значно меншою мірою, ніж у Данії, де на неї припадає приблизно 82% випадків.