Нова фотографія Марса показує, що вода текла на планеті 2 млрд років тому

Коли вода востаннє текла на Марсі? Це одне з найбільш загадкових питань у планетарній науці. За попередніми оцінками, Марс був сухою пустелею, позбавленою води протягом приблизно 3 мільярдів років. Але нові дослідження вчених показують, що вода текла по Червоній планеті 2 мільярди років тому, або на 1 мільярд років раніше, ніж припускали дослідники.

Це означає, що марсіанське життя — якщо воно коли-небудь існувало — могло мати значно більше часу, щоб жити та розвиватися на поверхні Марса.

«Марс мав придатне для життя середовище довше, ніж ми думали», — заявила Бетані Ельманн, планетарний вчений і заступник директора Інституту космічних досліджень Кека при Каліфорнійському технологічному інституті. Ельманн була співавторкою дослідження, опублікованого 27 січня в журналі AGU Advances.

Доказом цієї теорії стали знімки супутника NASA Mars Reconnaissance Orbiter. Дослідники розглядали зображення висохлих каналів і западин, які містили великі поклади солі. Це плямисті білі згустки, які можна побачити в каналі.

Поклади солі, пояснила Ельманн, розташовані вниз по схилу від більших висот. Це вагомий доказ того, що вода колись танула від снігу на схилах і пагорбах (як на Землі), а потім стікала вниз. Дослідники виявили поклади солоних мінералів як у мілководних ставках, так і у звивистих каналах, які колись живили ці ставки.

Щоб визначити, як давно сіль могла утворитися на їхній поверхні, вчені використовували добре відомі уявлення про те, як давно на поверхні Марса сформувалися кратери та вулканічні землі. Наприклад, якщо вулканічний рельєф утворився близько 2 мільярдів років тому, то солі на його вершинах повинні були накопичитися пізніше, що дозволяло зробити оцінку їхнього віку.

Планетологи впевнені, що Марс колись був світом із блакитними розлогими океанами, чимось схожим на Землю. Залишається невідомим, чи процвітало якесь життя у водних місцях планети. Марсохід NASA Perseverance зараз вишукує потенційні ознаки минулого життя в кратері Джезеро. Місці, яке, за словами космічного агентства, було «колись затоплено водою і було домом для стародавньої дельти річки».

Однак кратер Джезеро, ймовірно, утримував воду приблизно 3,5 мільярда років тому. Це останнє дослідження стверджує, що на Марсі була вода набагато пізніше, можливо, значно пізніше, ніж 2 мільярди років тому.

Більше коментарів!