Інтернет-мозаїка. Winamp Skin Museum

Сідайте зручніше, хлопчики та дівчата, я розповім вам казочку про старі часи. Про Гетьманщину, а може ще раніше, про добу Володимира Красне Сонечко чи славного нашого князя Святослава Ігоревича.

У часи, коли ніяких Spotify та Apple Music ще не існувало навіть у проєкті, прості люди, щоб послухати улюблені пісні, оцифровували власні платівки, грамофоні записи чи касети, або шукали піратські mp3-файли у тому, що тоді вважалось інтернетом, та слухали їх за допомогою спеціальних програм на ПК чи на залізних портативних плеєрах на кшталт iPod Classic. Але портативні плеєри були не у всіх, а ось комп’ютери, звісно ж на Windows, вже десь-не-десь і траплялися.

Найпопулярнішою програмою для прослуховування музики на ПК у ті часи був Winamp. По-перше, він був безплатний, по-друге, багатофункціональний, ну і по-третє, там були скіни!

Перша версія Winamp вийшла 21 квітня 1997 року (найперший портативний MP3-плеєр, MPMan, поступив у продаж у Японії 2 травня 1998 р., а iPod Classic з’явився лише 10 листопада 2001 р.). А вже з версії 2.0 (8 вересня 1998 р.) у Winamp додалася підтримка користувацьких скінів. До кінця 1998 р. скінів були вже сотні. З роками їх накопичилось тисячі, якщо не десятки тисяч.

Лаконічні, фантастичні, футуристичні, анімешні, еротичні, на честь популярних ігор, акторів чи музикантів… Яких тільки скінів для Winamp не було. Вибір скіну був ще тією задачкою, а самі скіни часом розповідали про власника плеєра більше, ніж його музична колекція. Всі ці миттєвості могли зникнути у часі, як сльози під дощем…

Але добрі люди не дали цьому надбанню цивілізації зникнути у небуття, та створили Winamp Skin Museum – онлайн-архів скінів для Winamp. Це майже безкінечна стіна тисяч та тисяч скінів для плеєра, які можна порозглядати, завантажити на свій ПК, чи навіть спробувати на онлайн-версії плеєра, прямо на сайті. Є у всьому цьому щось від інтерактивної артінсталяції.

До речі, останню стабільну версію Winamp 5.66 для Windows (вийшла 12 грудня 2013 р.) можна забрати тут. Там же є деякі інші вінтажні версії плеєру.

Так, ми добре розуміємо, що мало хто зараз користується Winamp. Але Winamp Skin Museum – це дійсно таке собі віконце у минуле, у яке приємно зазирнути, щоби згадати старі добрі часи. То, з чого усе починалось.

Більше коментарів!