Швейцарські вчені запропонували розганяти голубів за допомогою дронів

Швейцарські інженери представили автоматичну систему, яка здатна ефективно проганяти голубів з даху будівлі. Для цього вона використовує камеру на будинку та спеціальне ПЗ, що розпізнає голубів, розраховує їх координати та передає цю інформацію дрону. Безпілотник, своєю чергою, вилітає на місце та своїм шумом розганяє птахів, не завдаючи їм фізичної шкоди. Стаття з описом розробки та тестування опублікована в журналі IEEE Access.

Відзначимо, що сьогодні існують різні способи відлякування птахів. Якщо необхідно захистити невелику площу, для цього використовують протиприсадні шипи. Для великої території застосовують звуки хижих птахів або самих хижих птахів.

Інженери з Федеральної політехнічної школи Лозанни запропонували більш високотехнологічний підхід для вирішення цієї проблемі. Вони створили та протестували метод, що дозволяє ефективно проганяти голубів з дахів будинків у місті. В основі рішення лежить камера, котру необхідно розмістити на даху будівлі, дрон, а також спеціальне ПЗ, що здатне виявляти птахів і надсилати до них безпілотник тільки коли це потрібно, не витрачаючи даремно заряд його акумулятора.

Камера вміє повертатися, оглядаючи весь дах, і наближати зображення. Кадри з неї подаються на нейромережу, яка навчена виявляти голубів у кадрі та розмічати їх, обводячи рамкою. Оскільки камера статична, а голуби мають приблизно один розмір, інженери навчили алгоритм вираховувати за розміром та розташуванням рамок приблизні координати голубів, які надсилаються дрону разом із командою на виліт. Завдяки тому, що птахи починають розлітатися ще за кілька метрів до підльоту коптера через його шум, неточність наданих координат не впливає на продуктивність відлякування, зазначають інженери.

Аби об’єктивно оцінити рішення на практиці, вчені записали й порівняли активність голубів у денний час без використання дрону протягом 21 дня та з дроном — протягом 5 днів. Аналіз показав, що безпілотник знизив середній та максимальний час, який зграї птахів проводили на даху, а також зменшив розмір цих зграй, що підтвердило ефективність методу.

Вчені сподіваються, що їхня робота дозволить автоматизувати та збільшити ефективність відлякування голубів й при цьому зберегти гуманність процесу. Актуальність розробки вони пояснюють тим, що птахи, попри всю свою візуальну безневинність, можуть передавати хвороби людям і завдавати шкоди будівлям, пам’ятникам та іншій інфраструктурі, тож ефективний захист від них завжди буде в пригоді.

Більше коментарів!