Китайський виробник аеротаксі AutoFlight планує розпочати комерційні польоти в Європі у 2025 році

Китайський розробник eVTOL-апаратів AutoFlight оголосив про вихід на європейський ринок. Компанія відкрила новий дослідницький центр та регіональний офіс у німецькому Ауґсбурзі, а також подала заявку на ліцензування свого пасажирського eVTOL-аеротаксі до Європейського агентства з авіаційної безпеки (EASA). Сертифікація апарату почнеться найближчими тижнями й, за прогнозами компанії, буде завершена до 2025 року. З цим документом AutoFlight зможе запустити комерційні рейси на всій території ЄС у другій половині поточного десятиліття, пише The Engineer.

AutoFlight – це шанхайська компанія, орієнтована на розробку рішень у сфері міських та міжміських пасажирських авіаперевезень. Стартап виріс із бренду з виробництва споживчих безпілотних дронів Yuneec, який був заснований Танем Ю у 1999 році. Після більш ніж 20 років роботи над квадрокоптерами китайський підприємець вирішив перенести свої технології у галузь пасажирських перевезень та заснував AutoFlight.

Восени минулого року AutoFlight представила на авіашоу в Китаї готову до серійного виробництва модель під назвою AutoFlight V1500M. Як стверджують у компанії, їхнє електричне аеротаксі має достатньо місця, аби в ньому могли з комфортом розміститися три пасажири з багажем плюс пілот. Крім того, апарат може похвалитися круїзною швидкістю до 200 км/год і запасом ходу на одній зарядці у 250 км. Вертикальні зліт та посадку забезпечують вісім роторів, повернуті вгору, а горизонтальний політ — два штовхаючі пропелери позаду та високопланове крило. Усі гвинти оснащені власними електродвигунами — завдяки цьому аеротаксі вдасться посадити навіть у разі втрати декількох вертикальних роторів. Серед інших особливостей апарату: наявність резервної бортової електроніки та систем автоматичного запобігання зіткненням, а також можливість опціонального встановлення парашуту.

У Європі модель V1500M буде комерціалізована під назвою Prosperity I. Для просування цього апарату серед європейських регуляторів AutoFlight залучила галузевого експерта зі 26-річним стажем Марка Р. Хеннінга, який раніше обіймав посаду одного з головних менеджерів в Airbus. Ключове завдання Хеннінга на новій посаді – добитися від EASA дозволу на випробування китайських eVTOL, а пізніше – отримати ліцензію на комерційні рейси за участю приватних клієнтів.

«Ми повертаємо авіабудування в Ауґсбург та створюємо високотехнологічні робочі місця у іноваційному сегменті ринку пасажирських перевезень. Що мені дійсно подобається в AutoFlight та Prosperity I, так це простота концепції. Простота означає безпеку та ефективність», – заявив Хеннінг, підкресливши, що апарат компанії завдяки своїй конструкції буде поєднувати у собі дальність і безпеку з низькою технічною складністю та високою доступністю.

AutoFlight не сумнівається у своєму успіху в європейському регіоні — представники компанії зазначили, що її безпілотні апарати здійснили вже понад 10 тис. успішних зльотів та посадок, у тому числі у несприятливих погодних умовах.

Більше коментарів!