ВООЗ рекомендує послабити обмеження на міжнародні поїздки

ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я) рекомендує урядам країн ослабити заборони на міжнародні поїздки, тому що вони не дають потрібних результатів, але заподіюють шкоду економіці країн залежних від туризму. Про це, серед іншого, йдеться у заяві за підсумками чергового засідання Комітету з Міжнародних правил охорони здоров’я у надзвичайних ситуаціях, щодо пандемії коронавірусної хвороби (COVID-19).

Серед іншого у заяві сказано, що: «Комітет був стурбований реакцією держав-учасниць та введенням загальних заборон на поїздки, які не є ефективними для придушення міжнародного поширення (як чітко продемонстрував досвід Omicron) і можуть перешкоджати прозорому та швидкому повідомленню про виникаючі нові небезпечні штами вірусу.»

Тому комітет рекомендує «Скасувати або пом’якшити міжнародні заборони на переміщення, оскільки вони продовжують сприяти економічному та соціальному стресу, який відчувають держави-учасниці. Неефективність обмежень на поїздки, введених після виявлення та повідомлення про варіант Omicron, для обмеження міжнародного поширення Omicron, демонструє загальну неефективність таких заходів. Заходи обмеження щодо подорожей (дотримування маскового режиму, тестування, ізоляція/карантин та вакцинація) повинні ґрунтуватися на оцінці ризику та уникати фінансового тягаря на міжнародних подорожуючих.»

Наступний пункт заяви наголошує: «Підтвердження вакцинації не повинно бути єдиним шляхом для отримання дозволу на міжнародні подорожі у зв’язку з обмеженим та неповномірним доступом до вакцин проти COVID-19 у різних країнах. Держави-учасниці повинні розглянути підхід, що ґрунтується на оцінці ризику, для полегшення міжнародних поїздок шляхом скасування або модифікації заходів, таких як вимоги щодо тестування та/або карантину, якщо це можливо».

Крім того, далі комітет радить «Визнати всі вакцини, які потрапили у список ВООЗ для використання у надзвичайних ситуаціях, і всі гетерологічні комбінації вакцин відповідно до рекомендацій SAGE (Стратегічна консультативна група експертів), в тому числі в контексті міжнародних подорожей. Держави-учасниці також просять підтримати подальші дослідження з метою визначення оптимальної стратегії вакцинації для зниження інфекцій, захворюваності та смертності.»

Рекомендації ВООЗ є лише рекомендаціями, як саме уряди окремих країн будуть їх сприймати та змінювати власні правила стосовно в’їзду до країн, залежить лише від урядів країн.

Більше коментарів!