Що таке Wordle? Гра, яка захоплює соцмережі

Гра в слова Wordle за кілька місяців зросла від десятків гравців до сотень тисяч, та захопила соцмережі, адже люди почали ділитися своїми результатами. Її створив інженер-програміст з Брукліна Джош Уордл (Josh Wardle) для своєї партнерки, яка любить ігри в слова, пише The New York Times.

Обираючи назву він обіграв своє прізвище Wardle перетворивши його на Wordle. З самого початку гра передбачалася тільки для двох людей, але після того, як пара кілька місяців грала, а пізніше це швидко стало одержимістю в групі WhatsApp сім’ї Уордла, він вирішив випустити її у світ в жовтні. 1 листопада у Wordle грало 90 осіб, а трохи більш ніж через два місяці, зіграло понад 300 000 людей.

Це був швидкий підйом для гри, яка проводиться один раз на день та пропонує гравцям вгадати слово з п’яти літер, так само як і гра на вгадування кольорів Mastermind. Після того, як гравець пробує вгадати слово з п’яти букв Wardle повідомляє, чи є якісь із цих літер у загаданому слові та чи знаходяться вони в правильному порядку. У гравця є шість спроб, щоб вгадати слово.

У гри немає додатка для смартфона, зіграти в неї можна лише на сайті, на якому немає банерів чи вікон, що вигулькують перед очима, а є лише мінімалістичний інтерфейс гри з клавіатурою.

Це не перший проєкт пана Уордла, який раптово привернув широку увагу. Раніше він був інженером-програмістом Reddit та створив два соціальні експерименти на сайті під назвою The Button і Place, кожен з яких у свій момент був феноменом.

Але Wordle був побудований без команди інженерів. Тільки він і його партнерка Палак Шах вбивали час на локдауні. Як зазначає сам Уордл, він вперше створив прототип подібної гри у 2013 році, але його друзів це не вразило, і він відмовився від ідеї. У 2020 році він та пані Шах захопилися New York Times Spelling Bee і щоденним кросвордом, тому розробник вирішив зробити гру, яка б сподобалася партнерці.

Ігри в слова за останні роки виявилися надзвичайно популярними для The Times та інших компаній, і багато, наприклад, Spelling Bee, завоювали відданих шанувальників.

Але оскільки Wordle був створений спочатку лише для містера Уордла та пані Шах, початковий дизайн проігнорував багато функцій, які б могли пришвидшити зростання, і які є невідійманим атрибутом багатьох сучасних ігор. Тому у той час, як інші ігри надсилають сповіщення на телефон користувача, сподіваючись, що він повернеться протягом дня, Wordle не хоче інтенсивних стосунків.

У Wordle до середини грудня навіть не було можливості поділитися результатами. Пан Уордл помітив, як гравці діляться своїми результатами, вводячи сітку із зелених, жовтих і чорних емодзі, тому він створив автоматичний спосіб, щоб гравці хвалилися своїми успіхами без спойлерів.

Якби Уордл захотів залучити якомога більше гравців, то включив би посилання на гру в кінці повідомлення, яким ділилися гравці. Але, розглянувши це, автор проєкту вирішив, що це виглядало б як «сміття». До того ж йому сподобалася таємничість різноколірної сітки, яка приховує результати гри. На думку Уордла, це викликає інтерес у людей.

Зіграти у Wordle можна на сайті проєкту, гра відбувається раз на день, а у гравця є шість спроб вгадати англійське слово.

Більше коментарів!