iPhone виповнилося 15 років

9 січня 2007 року на виставці MacWorld Стів Джобс відкрив презентацію, промовивши: “Це день, на який я чекав 2,5 роки. Час від часу з’являється революційний продукт, який змінює все”. І справді, представлений в той день iPhone назавжди змінив індустрію смартфонів.

Сьогодні виповнюється 15 років з дня анонсу першого смартфона Apple, який спочатку називався просто iPhone, а потім отримав приставку 2G. Щоб згадати, що це був за апарат, пропоную подивитися його презентацію. Тим більше, що це один з найкращих виступів Стіва Джобса.

А також згадаймо характеристики iPhone 2G та пригадаємо, чому цей смартфон здійснив революцію. Для цього потрібно повернутися на початок 2007 року та згадати, який апарат мав стати найгарячішою новинкою.

Це був Nokia N95, анонсований у вересні 2006 року. Він отримав операційну систему Symbian OS v9.2 з інтерфейсом S60 3rd Edition, 2,6-дюймовий TFT екран 320х240 точок, процесор Texas Instruments OMAP 2420 з частотою 332 МГц, 160 МБ вбудованої пам’яті з можливістю розширення картами microSD, Bluetooth 2.0, Wi-Fi b/g, підтримку 3G, 5-мегапіксельну основну камеру, а також фронтальну для відеодзвінків.

В апараті навіть був акселерометр! Але найголовніше – це формфактор, Nokia N95 був подвійним слайдером, з одного боку корпуса виїжджала цифрова клавіатура, а з іншого – клавіші управління плеєром.

Смартфон мав зміцнити позиції Nokia на ринку, і справді став хітом продажів разом з оновленою версією N95 8GB, але також ознаменував початок кінця моделей з фізичними цифровими клавішами. Чому ж це сталося?

На момент анонсу перший iPhone не мав найкращу камеру чи підтримку всіх нових технологій. Навіть навпаки, багато характеристик моделі були гіршими, ніж в Nokia N95. Проте новий формфактор смартфона з сенсорним екраном обіцяв багато переваг та загалом виглядав дуже футуристично.

На момент анонсу iPhone 2G великими вважалися екрани з діагоналлю 2,8 дюйма, тому 3,5-дюймовий TFT дисплей смартфону з роздільністю 480х320 точок виглядав просто велетенським. iPhone не був першим апаратом з сенсорним екраном, але він перший підтримував технологію multi-touch, яка дозволяла матриці розпізнавати декілька натискань пальцями одночасно.

Журналісти, які першими змогли взяти iPhone в руки не могли повірити, що друкувати на його клавіатурі майже так само зручно, як і на фізичних клавішах традиційних на той час смартфонів. І це була справжня революція, адже вперше апарат з сенсорним екраном було так легко та природно використовувати.

В іншому ж, перший смартфон Apple можна було назвати смартфоном тільки з натяжкою. Компанія зробила декілька корисних програм для його операційної системи, зокрема браузер Safari, поштову програму, музичний плеєр в стилі iPod та навіть власні додатки для Google Maps і  YouTube.

На момент анонсу операційна система смартфона не мала назви, в Apple просто казали, що iPhone працює на OS X, а пізніше її назвали iPhone OS. Проте на старті система не підтримувала можливість установки сторонніх програм, не підтримувала ще популярні на той час MMS та навіть функцію копіювати/вставити.

“Залізо” iPhone 2G могло запропонувати 32-бітний ARM процесор Samsung S3C6400, частота якого була знижена зі стандартної 620 МГц до 412 МГц, графіку PowerVR MBX Lite 3D, 128 МБ оперативної та 4, 8 або 16 ГБ вбудованої. Що насправді було навдивовижу, адже можна згадати 160 МБ вбудованої пам’яті в першій версії Nokia N95.

iPhone 2G мав вбудований акумулятор на 1400 мА-год, ще одне нововведення, яке сьогодні не здається чимось незвичним, але раніше в телефонах та смартфонах можна було доволі легко замінити батарею. А от 2-мегапіксельна камера апарата навіть на момент релізу була доволі слабкою, поступаючись сенсорам Nokia з більшою роздільністю та автофокусом. Те саме можна сказати про безпровідні технології, і якщо Wi-Fi b/g був стандартним, то Bluetooth 2.0 обмежили тільки для підключення гарнітур, пересилання файлів з iPhone не працювало, як і підтримка нового стандарту 3G.

Як бачимо, перший смартфон Apple не був революційним у всіх сенсах, але він змінив наше уявлення про можливості взаємодії з такими пристроями. Та створив нову категорію смартфонів, яка стала стандартом. Тож дякуємо Apple, та дякуємо Стіву.

Більше коментарів!