Vision EQXX – концепт-кар від Mercedes з сонячною батареєю, здатний проїхати понад 1000 км на одному заряді

Mercedes, який вже кілька тижнів тизерив новий електромобіль, нарешті “показав” його на виставці CES 2022 в Лас-Вегасі. (Як і більшість великих компаній, Mercedes скасував свої плани особисто відвідати CES через зростання кількості випадків COVID-19).

Представлений Vision EQXX виявився концепт-каром з відповідним футуристичним дизайном, який, ймовірно, стане основою для серійного автомобіля, що буде конкурувати з іншими електромобілями класу люкс, такими як Porsche Taycan, Audi E-tron GT та Tesla Roadster.

На відміну від інших концептів Mercedes, характеристики Vision EQXX є обґрунтованими реальними дослідженнями. Принаймні компанія заявляє, що базувала свої оцінки дальності на моделюванні реальних умов дорожнього руху, і вони нібито підтверджують, що авто споживатиме 10 кВт-год на 100 км та зможе проїхати на одному заряді 1000 км. У перекладі на терміни споживання викопного палива це приблизно “золота цифра” в 1 літр бензину на 100 кілометрів.

В Mercedes зазначають, що 10 кВт-год – це еквівалент використання сушильної машини або кондиціонера протягом трьох годин або 50 годин перегляду телевізора на 50-дюймовому світлодіодному екрані.

Але, попри ці симуляції та оцінки, Mercedes каже, що чудовий запас ходу Vision EQXX “повністю реалістичний” і що багато його технологічних досягнень будуть інтегровані в майбутні автомобілі за допомогою модульної архітектури Mercedes-Benz.

Вага електромобіля з повною масою складає 1750 кг, що відносить його більше до категорії компактних позашляховиків, ніж спортивних авто. Більшість цієї ваги, ймовірно, припадає на акумуляторну батарею, місткістю 100 кВт-год.

Зализані форми Vision EQXX покликані зменшити аеродинамічний опір, а Mercedes заявляє про “еталонний” коефіцієнт опору 0,17 на основі тесту в аеродинамічній трубі на швидкості 140 км/год — що є покращенням у порівнянні з рекордним коефіцієнтом опору EQS 0,20.

Vision EQXX оснащено сонячною панеллю зі 117 елементів, встановлених на даху автомобіля. Розроблена у співпраці з найбільшим європейським дослідницьким інститутом сонячної енергії, покрівля має на меті компенсувати витік енергії з високовольтної системи, а також збільшувати дальність пробігу. За словами Mercedes, сонячні батареї можуть збільшити запас ходу до 25 км на день під час далеких поїздок, але за ідеальних умов.

Інтер’єр Vision EQXX отримав масивний 47,5-дюймовий екран, який розтягується на всю ширину панелі пристроїв автомобіля, має роздільність 8K та передову графіку.

Mercedes каже, що співпрацює з компанією NAVIS Automotive Systems над розробкою “першої 3D-навігаційної системи в реальному часі” на екрані такого розміру. Ця нова навігаційна система дозволить “безперебійне масштабування та прокручування від супутникового виду до висоти 10 метрів у тривимірному зображенні міста”, – зазначають у компанії.

Як і більшість його конкурентів, Mercedes на повній швидкості рухається до повністю електричного майбутнього. Компанія заявляє, що виділить 40 мільярдів євро на електрифікацію своєї лінійки до 2030 року, включно з електричними версіями універсалів G-класу Mercedes-Benz та спортивних автомобілів AMG.

Більше коментарів!