Плутон знову стане планетою, якщо вчені запровадять нову класифікацію

Група вчених із США закликає повернути Плутону статус планети. Але усім, хто ратує за те, щоб маленький аутсайдер отримав назад свій великий ярлик, можна порадити лише одне: будьте обережні у своїх бажаннях.

Колишній глава NASA Джим Брайденстайн закликав до відновлення планетарного статусу Плутона ще у 2019 році, пославшись на те, що “так я навчався, і я відданий цьому”.

Якщо, як і Джим Брайденстайн, ви хочете повернути Плутону статус планети з ностальгії, варто пам’ятати, що не існує наукового сценарію, згідно з яким наша Сонячна система повинна включати рівно дев’ять планет. Адже тепер вчені хочуть додати до списку офіційних планет все “Pluto-like” каміння, що плаває поблизу нашого Сонця. Слово науковцям:

“Ми представляємо докази того, що таксономічна відповідність геологічної складності є найкориснішою науковою таксономією для планет. Саме ця складність як первинних, так і вторинних планет є ключовою ланкою в ланцюзі походження життя у космосі”.

Не тільки Плутон

По суті, це означає, що будь-яке геологічно складне утворення в космосі може відповідати запропонованим командою вимогам для набуття статусу планети. За такого визначення в нашій Сонячній системі зʼявиться близько 150 планет.

Таким чином, практично кожен місяць у Сонячній системі, включаючи земний Місяць, який приблизно на 1/3 більше в діаметрі, ніж сам Плутон, вважатиметься планетою. Причина цього полягає в тому, що вчені хочуть скасувати кваліфікацію для набуття статусу планети, згідно з якою об’єкт має пройти свою власну орбіту, щоб вважатися планетою.

Побажаємо успіхів усім дітям і батькам, яким наступного року доведеться будувати нову модель Сонячної системи для свого наукового проєкту.

Більше коментарів!