Група вчених із США закликає повернути Плутону статус планети. Але усім, хто ратує за те, щоб маленький аутсайдер отримав назад свій великий ярлик, можна порадити лише одне: будьте обережні у своїх бажаннях.

Колишній глава NASA Джим Брайденстайн закликав до відновлення планетарного статусу Плутона ще у 2019 році, пославшись на те, що “так я навчався, і я відданий цьому”.

Якщо, як і Джим Брайденстайн, ви хочете повернути Плутону статус планети з ностальгії, варто пам’ятати, що не існує наукового сценарію, згідно з яким наша Сонячна система повинна включати рівно дев’ять планет. Адже тепер вчені хочуть додати до списку офіційних планет все “Pluto-like” каміння, що плаває поблизу нашого Сонця. Слово науковцям:

“Ми представляємо докази того, що таксономічна відповідність геологічної складності є найкориснішою науковою таксономією для планет. Саме ця складність як первинних, так і вторинних планет є ключовою ланкою в ланцюзі походження життя у космосі”.

Плутон знову стане планетою, якщо вчені запровадять нову класифікацію

Не тільки Плутон

По суті, це означає, що будь-яке геологічно складне утворення в космосі може відповідати запропонованим командою вимогам для набуття статусу планети. За такого визначення в нашій Сонячній системі зʼявиться близько 150 планет.

Таким чином, практично кожен місяць у Сонячній системі, включаючи земний Місяць, який приблизно на 1/3 більше в діаметрі, ніж сам Плутон, вважатиметься планетою. Причина цього полягає в тому, що вчені хочуть скасувати кваліфікацію для набуття статусу планети, згідно з якою об’єкт має пройти свою власну орбіту, щоб вважатися планетою.

Побажаємо успіхів усім дітям і батькам, яким наступного року доведеться будувати нову модель Сонячної системи для свого наукового проєкту.