Як відомо, в рейтингу ефективності блока живлення закладено коефіцієнт корисної дії. Наприклад, для Bronze це 88%, а для Titanium — 96%. Ці кілька відсотків різниці за роки можуть з’їсти всю “економію” у вартості між дешевим і ефективним БЖ.

Користуватися калькулятором дуже просто, якщо ви приблизно знаєте середні цифри енергоспоживання вашого ПК. Їх можна побачити або через недорогий ватметр (від 300 грн), або навіть програмно через HWiNFO, яка показує споживання відеокарти та процесора, а це зазвичай близько 80% відсотків від споживання ПК в цілому.

Скільки можна зекономити, використовуючи ефективніший блок живлення

Як видно, приблизні суми економії відносно невеликі для типового ПК. За 5 років різниця між Bronze та Gold може становити $13, що приблизно дорівнює різниці між вартістю відповідних блоків однієї потужності. Тож постає питання, а чи був сенс в такій “економії” при купівлі блоку живлення Bronze. Особливо враховуючи, що саме БЖ — найбільш довгоживучі компоненти ПК, які можна використовувати навіть через 10 років.

Різниця при вищому навантаженні помітніша. Наприклад, для ПК під постійним навантаженням в 400 Вт вона становить вже $100 за 5 років між Bronze та Titanium.

Скільки можна зекономити, використовуючи ефективніший блок живлення