Біженці-рохінджа подали на Facebook до суду на суму $150 млрд. Позивачі звинувачують соціальну мережу у сприянні геноциду у М’янмі

Біженці з народу рохінджа, що зазнав геноциду у М’янмі у 2012–2021 рр., ініціювали судові дії проти Facebook водночас у США та Великій Британії. Сума позову понад $150 млрд.

У позові, що подали у Каліфорнії, стверджується, що Facebook «ніяк не реагував та навіть підтримував висловлювання ворожнечі, дезінформацію та підбурювання до насильства, що сприяли 10-річному геноциду мусульман-рохінджа». Крім того, представник позивачів посилається на розслідування ООН, в якому Facebook описаний як сервіс, що відігравав «визначальну роль» у геноциді 24,000 рохінджа в М’янмі.

Згідно з позовом, технологічний гігант «дозволив розповсюдженню небезпечної дезінформації тривати роками, довго після того, як його неодноразово попереджали про жахливі та смертельні наслідки такої бездіяльності».

Позив у Великобританії ще не подано, але юридична фірма McCue Jury & Partners, що захищає інтереси рохінджа, надіслала лист-повідомлення до офісу Facebook у Лондоні, сповістивши компанію, що її клієнти «мають намір порушити справу проти Facebook UK у суді».

«Попри визнання Facebook своєї провини, жодної копійки компенсації чи будь-якої іншої форми репарацій та підтримки не було запропоновано жодному постраждалому», – йдеться у листі, «…дотепер не було вжито жодного судового позову проти Facebook, щоб компенсувати народу рохінджа надзвичайні втрати, яких вони зазнали».

Представники Facebook, зараз Meta, поки що ніяк не коментують ці позови.

Більше коментарів!